Blog

Verhuizen: Een hobby voor de een, een nachtmerrie voor de ander.

Verhuizen. Voor sommigen een spannend avontuur, een kans op een frisse start, maar voor anderen een angstaanjagende uitdaging, bezaaid met beren op de weg. Waarom ervaren we verhuizen zo verschillend, en waarom verzamelen we gedurende de jaren zoveel spullen?

Kinderen lijken van nature aanleg te hebben voor verzamelen. Als ik terugkijk op mijn eigen kinderen, herinner ik me hoe ze alles wat ze tegenkwamen verzamelden. Ik kon geen klepje van een speelgoedkeukentje, fietsje of kiepwagen openen, zonder dat er iets inzat. Altijd waren ze gevuld, van glimmende snoeppapiertjes tot dennenappels of andere ietwat gekke items vonden een plekje in hun verzameling.

Een tijdje geleden deden we mee aan een project op school: vul een schoenendoos met speelgoed voor kinderen die het minder goed hebben. Ik dacht dat het een eitje zou zijn. Maar zelfs over items waar maandenlang niet meer mee gespeeld was, werd uitgebreid nagedacht. ‘Wat als…’ en ‘Maar misschien…’ vlogen over tafel. En toen mijn dochter ’s avonds tijdens het eten begon te huilen omdat ze aan de doos voor de minderbedeelde kinderen moest denken, en twijfelde omdat ze de unicorn pen toch liever zelf wilde houden besefte ik dat het verzamelen en het hechten aan spullen diep zit.

Zelfs als we ouder worden, lijken we niet te ontsnappen aan deze neiging tot verzamelen en hechten. Tijdens een verhuizing ga ik vaak met klanten door hun spullen, zelfs diegenen die jarenlang onaangeroerd op zolder hebben gestaan. En dan heb ik het niet alleen over fotoalbums, maar ook over spullen die ooit zijn gekocht, nooit zijn gebruikt, en vervolgens verhuisd naar de zolder. (Denk bv aan de beroemde fitness bal)  En zelfs dan, jaren later, komt die twijfel naar boven: ‘Wat als…’

Misschien zit het in onze aard om spullen te verzamelen, om ons te hechten aan materiële dingen die we misschien ooit nodig zullen hebben. Of misschien zit het gewoon in onze cultuur, waarin consumptie en bezit zo sterk worden benadrukt. Wat het ook is, één ding is zeker: verhuizen brengt niet alleen fysieke spullen van de ene plek naar de andere, maar ook emotionele bagage en herinneringen die we met ons meedragen.

Hier zijn een paar tips om een verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen: 

  1. Efficiënt opruimen: Neem de tijd om je spullen te sorteren voordat je begint met inpakken. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt, doneer bruikbare items en verkoop wat nog waarde heeft. Dit zal niet alleen de hoeveelheid te verhuizen spullen verminderen, maar het zal ook helpen om een frisse start te maken in je nieuwe ruimte.
  1. Georganiseerde planning: Maak een gedetailleerd verhuisplan en stel een tijdlijn op voor elke stap van het proces. Zorg ervoor dat je voldoende inpakmaterialen hebt en maak gebruik van labels om dozen te markeren voor een eenvoudige identificatie tijdens het uitpakken.
  1. Huur een professional organizer in: Als het overweldigend wordt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een professional organizer. Zij kunnen je helpen bij het opruimen, inpakken en organiseren van je spullen, waardoor het verhuisproces aanzienlijk wordt vereenvoudigd.
  1. Blijf positief: Verhuizen kan stressvol zijn, maar probeer te focussen op de positieve aspecten van de verandering. Het is een kans voor een nieuwe start, een nieuwe omgeving en nieuwe mogelijkheden, met alleen de spullen die je echt nodig hebt en/of blij van wordt!

Tot snel!